Meerjarig Investeringsplan voor buitensportaccommodaties in Altena

5 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Altena heeft een Meerjaren Investeringsplan (MIP) voor buitensportaccommodaties opgesteld. Het plan is eind november 2023 afgerond en aangeboden aan de gemeenteraad. De vijftien buitensportclubs, waaronder dertien voetbalclubs en twee korfbalclubs, weten hiermee waar ze de komende twintig jaar aan toe zijn.

Keuring van velden

Het belang van een goed MIP kwam aan het licht toen het hoofdveld van het Werkendamse Kozakken Boys in augustus 2023 werd afgekeurd door de Kiwa, de door de KNVB ingehuurde keuringsinstantie. Het speelveld werd onbespeelbaar en zelfs gevaarlijk genoemd. De gemeente is verantwoordelijk voor de bespeelbaarheid van wedstrijd- en trainingsvelden en trok daarvoor 450.000 euro uit om het veld te vervangen.

Inzet op kwaliteit en onderhoud

In Altena werd onlangs een ‘go’ gegeven aan het MIP voor buitensportaccommodaties. De afgelopen vier jaar heeft geen planmatig onderhoud en renovatie plaatsgevonden. Met het nu voorliggende MIP vindt een inhaalslag plaats. Er is een onderhoudsvoorziening ingesteld van 3.307.00 euro om de kwaliteit van sportvoorzieningen hoog te houden. Daarnaast is er jaarlijks 25.000 euro gereserveerd voor keuringen en inspecties van de velden. Vanaf nu zal elke vijf jaar een nieuw MIP worden opgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad.

Kunstgrasvelden in Altena

In 2010 werd het eerste kunstgrasveld in dit gebied gelegd bij GDC. Inmiddels liggen er zestien kunstgrasvelden in de gemeente, waaronder bij de voetbal- en korfbalverenigingen. Bij de KNVB is bekend dat kunstgrasvelden na acht tot tien jaar aan het einde van hun levenscyclus zijn. Het veld van vv Altena lijkt pas na dertien jaar op.

Onderhoud en renovatie

In 2024 en 2025 zijn er grote bedragen gereserveerd voor het onderhoud aan diverse velden. Voor vv Altena is er in 2024 ruim 317.00 euro gereserveerd en in 2025 nog eens zo’n 290.00 euro. Daarnaast zijn er dit jaar nog enkele clubs aan de beurt voor (ver)nieuw(d)e velden, waaronder vv Almkerk, Achilles Veen, NOAD’32 en Dussense Boys. In totaal wordt er in 2024 ruim 2 miljoen euro uitgegeven aan de aanpassing van buitensportvelden.